Έξω δράμα, μέσα τραγωδία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

» »Unlabelled » Έξω δράμα, μέσα τραγωδία

Το Ποντίκι
Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση... Αφού ο πρωθυπουργός πήγε και ήρθε στις Βρυξέλλες έχοντας μόνο στις αποσκευές του τις ευχές και τις «καλές προθέσεις» των δανειστών μας για την εκταμίευση της δόσης, τώρα θα πρέπει να σταθεί απέναντι στα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και μέσα στην κυβέρνησή του, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τσουνάμι που έρχεται.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν είναι ευτυχής από την πορεία του θέματος της εκταμίευσης, αφού για πρώτη ίσως φορά αντιλαμβάνεται ότι όλα κρέμονται από μία κλωστή και ουσιαστικά από το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στους δανειστές μας. Η κόντρα λεόντων που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους τινάζει στον αέρα τον όποιο υποτυπώδη προγραμματισμό είχε κάνει ο πρωθυπουργός προκειμένου να δείξει στους πολίτες ότι ναι μεν εισηγήθηκε και πέρασε τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου, το αντίκρισμα όμως είναι μεγάλο και μπορεί να ανακουφίσει μια μερίδα πολιτών.
 
 Αντιλαμβανόμενος μάλιστα ο πρωθυπουργός ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα εκταμιευτεί η δόση, ανέδειξε επικοινωνιακά τις δηλώσεις Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν θα πάρει μόνο τα 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και μέρος των επόμενων δόσεων, δηλαδή 44 δισεκατομμύρια!!! Βέβαια στην κυβέρνηση επιμελώς κρύβουν τη συνέχεια της φράσης του Γερμανού υπουργού, η οποία υπογραμμίζει ότι το χρήμα θα κυλήσει εφόσον ρυθμιστούν τα τελευταία προ- απαιτούμενα…
 
Το μεγάλο ερώτημα
 
 Ανήμπορος λοιπόν να διαχειριστεί την κόντρα των μεγάλων, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει στο τραπέζι τα προβλήματα της κυβέρνησης, που δεν είναι λίγα.
 
 Ο ανασχηματισμός θεωρείται βέβαιος από τη στιγμή που θα μπει έστω και ένα ευρώ από τη δόση στα ταμεία του κράτους. Πρόθεση του Αντ. Σαμαρά είναι να αλλάξει πολλά πρόσωπα, τα οποία – κατά την άποψή του – είτε του έχουν δημιουργήσει προβλήματα είτε δεν τραβούν όσο θα ήθελε αυτός. Το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι τι θα κάνουν οι δυο άλλοι εταίροι της κυβέρνησης. Εάν δηλαδή θα θελήσουν σε αυτή τη χρονική στιγμή να στηρίξουν με πολιτικά πρόσωπα την κυβέρνηση ή και αυτή τη φορά θα κρατήσουν τις αποστάσεις τους.
 
 Οι πληροφορίες λένε ότι ο Φώτης Κουβέλης, αντίθετα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν επιθυμεί να μπει στο νέο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του αντιπροέδρου. Εάν δεν μπει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ στη θέση αυτή, τότε πολύ δύσκολα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αποδεχθεί τον κυβερνητικό θώκο.
 
 Αν και μέσα στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν πολλές φωνές που εισηγούνται στον Φώτη Κουβέλη ότι θα πρέπει να εκ- προσωπηθεί το κόμμα τους με πολιτικά στελέχη, αυτός εμφανίζεται επιφυλακτικός, γνωρίζοντας ότι η εφαρμογή του Μνημονίου θα δημιουργήσει πολλά και αξεπέραστα προβλήματα στην κοινωνία.
 
 Στο ΠΑΣΟΚ πάλι όσοι έχουν απομείνει διψούν για τα παλιά μεγαλεία και έτσι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν οποιαδήποτε καρέκλα τους δοθεί. Υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι, οι οποίοι θα εφάρμοζαν το Μνημόνιο ακόμα και αν υπήρχαν σοβαρές αντιδράσεις από τον κοινωνικό ιστό της χώρας. Ακόμα και αν χυθεί αίμα.
 
 Ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει πάντως ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα χρησιμοποιήσει, εκτός από τα στελέχη της Ν.Δ., που είναι σκληρά μνημονιακά, και άλλους πολιτικούς παράγοντες που κινούνται σε όλο το πολιτικό φάσμα, προκειμένου να… λεηλατηθεί η χώρα με συνέπεια.
 
 Όμως, παρά τα όσα λέγονται, ότι και πώς θα κυβερνήσει ξέρει και με ποιους, ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του ένα άλυτο θέμα.
 
Ο… αξιαγάπητος Ιωάννης έγινε πονοκέφαλος
 
 Ο μεγάλος πονοκέφαλος του Αντ. Σαμαρά φέρει το όνομα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και οι κυβερνητικοί εταίροι του πρωθυπουργού τον έχουν στην μπούκα. Όλο το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ουκ ολίγα παράπονα για τον χειρισμό των θεμάτων από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος εμφανιζόταν να κάνει ανακοινώσεις για θέματα τα οποία δεν είχαν κλείσει. Με τη ΔΗΜΑΡ υπήρξε μάλιστα και δημόσια αντιπαράθεση, αφού ο υπουργός δήλωνε ότι το πακέτο των μέτρων είχε κλείσει τη στιγμή που το κόμμα του Φώτη Κουβέλη διαφωνούσε με τα εργασιακά. Τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ τον είχαν στοχοποιήσει μάλιστα, αφού θεωρούσαν ότι προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις προκειμένου να προκαταλάβει το αποτέλεσμα. Με δεδομένο δε ότι η ΔΗΜΑΡ ήθελε με κάθε τρόπο να προβάλει τη διαφοροποίησή της, ο Γιάννης Στουρνάρας μοιάζει με κόκκινο πανί.
 
 Αλλά και με το ΠΑΣΟΚ ο υπουργός δεν τα πήγε καλύτερα. Με δεδομένη την κόντρα του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και κάνοντας μια σειρά από δηλώσεις που η αιχμή τους ήταν η τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα των κινήσεων του προέδρου του Κινήματος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας μοιάζει με τον αδύναμο κρίκο.
 
 Το δίλημμα του πρωθυπουργού δεν θα υπήρχε εάν ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς δεν τον είχε πάρει στην πλάτη του συστήνοντάς τον μάλιστα ως… αδελφό του στην Άνγκελα Μέρκελ και εάν ο Γιάννης Στουρνάρας δεν εμφανιζόταν ως αξιόπιστος συνομιλητής απέναντι στους δανειστές μας.
 
 Έτσι πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός θα επιλέξει να κάνει το χατίρι των εταίρων του, αφού τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται τον εξωθεσμικό Γιάννη Στουρνάρα όσο κανέναν άλλο. Εάν δε η ΔΗΜΑΡ στις ψηφοφορίες που θα έρθουν στη Βουλή για τους εφαρμοστικούς νόμους διαφοροποιηθεί ξανά με αποτέλεσμα να μείνει η κυβέρνηση με την ισχνή πλειοψηφία των 151 ψήφων, τότε – όπως λένε και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού – δεν θα υπάρχει κανένα δίλημμα προς επίλυση.

Share

You may also like

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ