«Θρίλερ» με τρόικα που απορρίπτει κινητικότητα και ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

» » » » » «Θρίλερ» με τρόικα που απορρίπτει κινητικότητα και ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Παρά τις διαψεύσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και με τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, είναι προβλήματα που απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης τα οποία ίσως απαιτήσουν και έκτακτη σύσκεψη αρχηγών για να βρεθεί λύση.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η αναβολή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τους τροικανούς-αν και δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα- η οποία ήταν να πραγματοποιηθεί σήμερα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε η συνάντηση θα γίνει κανονικά αφού πρώτα κλείσει ο κύκλος των ραντεβού της τρόικας και με τους υπόλοιπους υπουργούς, όπως με τον Α. Λυκουρέντζο και τον Αντ. Ρουπακιώτη.

Έτσι οι συναντήσεις και οι διαπραγματεύσεις αποκτούν διαστάσεις θρίλερ, όπως άλλωστε όλες οι προηγούμενες, αυτό που ξενίζει είναι ότι από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών διέρρεαν ότι αυτή τη φορά θα ήταν διαφορετικά και χαρακτηριστικά τόνιζαν ότι είχε ανακοινωθεί και η ημερομηνία αναχώρησης.

Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε από την αδιαλλαξία της τρόικας που οδήγησε στην παραμονή της, μέχρι να βρεθεί λύση. Στην περίπτωση που δεν αλλάξουν άποψη για τις απολύσεις τότε θωρείται σίγουρο ότι η «καυτή πατάτα» θα βρεθεί στα χέρια των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επί δυόμισι ώρες παρουσίασε στον Αντώνη Σαμαρά τις απαιτήσεις και τα τελεσίγραφα, ο οποίος πήγε στο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο υπουργός, πάντως, στις δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και καμιά εμπλοκή αν και παραδέχθηκε ότι βασικά θέματα είναι ανοιχτά. 

Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι 

Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους υποστηρίζοντας ότι «συζητάμε με την τρόικα».
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο Αντώνης Σαμαράς με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχοντας απέναντί τους τους Ματίας Μορς, Κλάους Μαζούχ και Πολ Τόμσεν, καθώς θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών με της τρόικας με τους υπουργούς.

Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός στα κυβερνητικά στελέχη είναι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια για διορθωτικές κινήσεις στο πρόγραμμα προσαρμογής και σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές εξετάζουν ενδελεχώς όλα τα ζητήματα. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους του υπουργείου Οικονομικών που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις ο οποίος περιγράφοντας τον βαθμό προόδου έπειτα και από τις χθεσινές συνομιλίες σημείωσε πως «δεν τελειώνουμε την Κυριακή».

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν τα προαπαιτούμενα και κυρίως να βρεθεί λύση στο μεγάλο αγκάθι που λέγεται διαθεσιμότητα και η οποία παραμένει το βασικό θέμα στην ατζέντα των δανειστών μας.

Τις τελευταίες ώρες καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και όπως σημειώνουν στο newpost πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, το κλίμα  δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα.

«Δεν ήρθαν να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα, ήρθαν να βοηθήσουν», είναι η φράση που χρησιμοποιούν.
Πάντως για το ζήτημα της διαθεσιμότητας η τρόικα έχει ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς και χρονοδιαγράμματα αλλά και τα κριτήρια για τις αποχωρήσεις, πάντως αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να παρασχεθούν αυτά, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί η συρρίκνωση των δομών των υπουργείων, ώστε να καταρτιστούν τα νέα οργανογράμματα και από εκεί να προκύψει το πλεονάζον προσωπικό και πόσοι υπάλληλοι θα πρέπει να μετακινηθούν μέσω του προγράμματος κινητικότητας ή να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Μάλιστα όπως ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «δεν έχει υπάρξει η πίεση που με γλαφυρότητα περιγράφεται, πολλώ δε μάλλον η αξίωση για αριθμούς που δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Παράλληλα σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια θα πρέπει να κλείσουν στις συναντήσεις που θα έχουν στα υπουργεία Οικονομικών και Απασχόλησης τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στις εφορίες και τη ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Προβληματισμός υπάρχει όμως, για τη ρύθμιση που αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά καθώς η τρόικα την χαρακτηρίζει «γενναιόδωρη» αν και αφορά την μειοψηφία των δανειοληπτών όπως προκύπτει από τα κριτήρια που έχουν τεθεί και το θέμα αναμένεται να ξανασυζητηθεί στις επόμενες ημέρες. Επίσης, στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, η τρόικα φέρεται να έδωσε αρνητική απάντηση στον υπουργό Οικονομικών.

Την ίδια στιγμή τα αποτελέσματα των συζητήσεων με την τρόικα έχουν δημιουργήσει παρενέργειες και στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης καθώς από χθες έχει ξεκινήσει από συγκεκριμένα Μέσα Ενημέρωσης, μια φημολογία για αλλαγή προσώπου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αν και λίγες μόλις ώρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απορρίψει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού. 

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Share

You may also like

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ