Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

» » » » Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι

Την έξοδο «βλέπουν» περίπου 25.000 τραπεζοϋπάλληλοι, λόγω των αλλαγών στον τραπεζικό χάρτη.

 Η αρχή θα γίνει από την Εθνική Τράπεζα αφού, όπως παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου, σε κλείσιμο θα οδηγηθεί το 25% του δικτύου των καταστημάτων του νέου ομίλου που θα προκύψει από τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη...
Eurobank, ενέργεια απαραίτητη για να υπάρξουν συνέργειες και οικονομίες κλίμακας στο νέο σχήμα. Ενώ το όνομα Eurobank θα εκλείψει, αφού η τράπεζα θα απορροφηθεί από την Εθνική.

 Μάλιστα υπογράμμισε πως η αναδιάρθρωση του δικτύου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξουν οφέλη. Και σχολίασε χαρακτηριστικά ότι τα προηγούμενα χρόνια οι διοικήσεις των τραπεζών δίσταζαν να πάρουν ανάλογες δύσκολες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην έχουν προχωρήσει συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζικών ομίλων.

 Ομως το κλείσιμο καταστημάτων μαθηματικά οδηγεί και στη μείωση του προσωπικού.

 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, σε ορίζοντα τριετίας και αφού ολοκληρωθούν οι τραπεζικές ανακατατάξεις και δημιουργηθούν τα νέα σχήματα, από τον κλάδο θα αποχωρήσουν περισσότεροι από 20.000 τραπεζοϋπάλληλοι.

 Ωστόσο, διευκρινίζουν πως στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αποχωρήσεις αυτές θα αφορούν συνταξιοδοτήσεις και προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

 Σημειώνουμε ότι η Εθνική έχει στην Ελλάδα 516 καταστήματα και η Eurobank 524, ενώ μετά τη συγχώνευση θα είναι πρώτη τράπεζα στη Βουλγαρία με 23% μερίδιο και ανάμεσα στις 3 μεγαλύτερες στη Ρουμανία.

 Η αναδιάρθρωση του δικτύου θα αφορά τόσο το δίκτυο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 Η αγορά εκτιμά ότι μέχρι το 2015 θα έχουν αποχωρήσει από τις τράπεζες περί τα 25.000 άτομα (σε σύνολο 56.000 εργαζομένων), είτε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου, ή συνταξιοδότησης, είτε λόγω απόλυσης.

 Ο λόγος των αποχωρήσεων είναι ένας και μοναδικός. Οι συγχωνεύσεις. Τα νέα σχήματα αλληλοκαλύπτονται στο δίκτυο των καταστημάτων. Και όταν θα περιοριστεί ο αριθμός των καταστημάτων, επόμενο είναι να υπάρχει και πλεονάζον προσωπικό.

 Το ζητούμενο είναι οι αποχωρήσεις να γίνουν με τρόπο που δεν θα προκαλέσουν προβλήματα. Δηλαδή με εθελούσιες και με συνταξιοδοτήσεις.

Συρρίκνωση
 Οι τράπεζες Εθνική - Eurobank, Alpha - Emporiki και το τριπλό σχήμα Πειραιώς - Αγροτική - Γενική έχουν σήμερα πανελλαδικά δίκτυο 2.500 καταστημάτων, το οποίο θα συρρικνωθεί κατά 400 καταστήματα τουλάχιστον.

 Σε ό,τι αφορά τώρα τη συγχώνευση των Εθνική - Eurobank αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, αφού στόχος της διοίκησης της Εθνικής είναι η ΑΜΚ να αφορά τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από την απορρόφηση της Eurobank.

 Παράλληλα η διοίκηση της ΕΤΕ έχει ζητήσει την επικαιροποίηση των στοιχείων της μελέτης της BlackRock με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά και τα οποία δείχνουν ότι την κατάσταση αναφορικά με τα επισφαλή δάνεια έχει χειροτερεύσει.

 Και εκτιμάται ότι γι' αυτόν τον λόγο (την αύξηση δηλαδή των «κόκκινων» δανείων) θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της ΕΤΕ, που έχουν προσδιοριστεί στα 9,7 δισ. ευρώ.

 Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ΑΜΚ να γίνει σε δύο δόσεις. Η διοίκηση της ΕΤΕ υπολογίζει τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης στα 33 δισ. ευρώ, αντί για 27,5 δισ. ευρώ που τα υπολόγιζε η Τράπεζα της Ελλάδος.

 Αλ. Τουρκολιάς
Οι τρεις στρατηγικοί άξονες της ΕΤΕ

 Η δημιουργία του ομίλου της Εθνικής, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου καθώς και η ρευστότητα και η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας είναι οι τρεις στρατηγικοί άξονες της ΕΤΕ, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Τουρκολιά για το 2013. Στόχος, είπε, είναι ο Ομιλος Εθνικής να έχει ενεργό συμμετοχή στα τεκταινόμενα στην τραπεζική αγορά στον ευρύτερο περιφερειακό μας χώρο και να αναγνωρισθεί ο ρόλος του από τις διεθνείς αγορές. Στον σχεδιασμό αυτό εντάσσεται κατ' αρχάς η εξαγορά και μετέπειτα συγχώνευση της Eurobank με την Εθνική, που θα δημιουργήσουν μία νέα τράπεζα με ενεργητικό ίσο περίπου με το συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

 Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η χώρα πάσχει στο κομμάτι των επενδύσεων και σημείωσε με έμφαση: ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελλάδος σήμερα είναι η ανεργία των νέων και για αυτό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επενδύσεις.

 Και χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά το 2013», όμως συνέχισε: «αν προσέξουμε το στάδιο που βρισκόμαστε, τότε μπορούμε να είμαστε καλύτερα σε μερικούς μήνες. Και υπάρχει ενδεχόμενο το 2013 να μας εκπλήξει ευχάριστα, προς το τέλος του». Ομως για να συμβεί αυτό πρέπει να πιάσουμε τρεις στόχους: Να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα, να τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ειδικά για τη φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γιώργος Ζανιάς ήταν κάθετος, σημειώνοντας πως πρέπει να υπάρξει άρση του τραπεζικού απορρήτου και μηχανισμός που θα στεγανοποιήσει το σύστημα και θα περιορίσει στο ελάχιστο τη φοροδιαφυγή.

 Επίσης η διοίκηση της ΕΤΕ προβλέπει -με συντηρητικές εκτιμήσεις- το πρώτο εξάμηνο του 2013 να επιστρέψουν στα γκισέ καταθέσεις ύψους 4,5 με 5 δισ. ευρώ. Από τον Ιούνιο και μετά, έχουν επιστρέψει στις τράπεζες περίπου 4 δισ. ευρώ, που βγήκαν από «σεντούκια και συρτάρια», ενώ ελάχιστα ήταν τα χρήματα από το εξωτερικό.

 Εφη Καραγεώργου
 imerisia.gr

Share

You may also like

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ