Πότε δίνονται δώρο, συντάξεις και πότε αρχίζουν οι περικοπές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

» »Unlabelled » Πότε δίνονται δώρο, συντάξεις και πότε αρχίζουν οι περικοπές

Το τελευταίο -αποχαιρετιστήριο- δώρο Χριστουγέννων θα εισπράξουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου και του ΟΑΕΕ, μαζί με τους δημοσίους υπαλλήλους  την παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

 Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ παίρνουν την  σύνταξη του Δεκεμβρίου, την 1η Δεκεμβρίου αν κάνουν χρήση των ATM. Αν προτιμούν  την τραπεζική θυρίδα θα....
περιμένουν έως τη Δευτέρα 3 αφού πρώτη του μηνός πέφτει

 Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εισπράττουν δώρο και σύνταξη στις 3 Δεκεμβρίου Η σύνταξη του Ιανουαρίου θα καταβληθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου για το ΙΚΑ και το δημόσιο και στις 2 του μηνός για ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

 Στο τέλος του ιανουαρίου αρχίζουν αλλαγές και ανατροπές καθώς οι  συντάξεις πλέον σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα ώστε να μπορούν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ να καλύπτουν τη δραματική έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζουν   εξαιτίας της  ύφεσης , της ανεργίας και της  μείωσης των μισθών.  Το ΙΚΑ εισπράττει τις εισφορές  του  τρέχοντος μηνός, το τελευταίο πενθήμερο του επόμενου (δηλαδή θα εισπράξει τις εισφορές του Οκτωβρίου στις 25 Νοεμβρίου), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια μαύρη τρύπα στο ταμείο η οποία σε συνδυασμό με την υστέρηση εσόδων οδηγεί κάθε μήνα με μαθηματική ακρίβεια το ίδρυμα στον εσωτερικό δανεισμό προκειμένου να εξασφαλιστούν  τα αναγκαία κονδύλια .

 Περισσότερο χαμένοι από την καθυστέρηση στις πληρωμές, θα είναι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του δημοσίου, οι οποίοι θα πάρουν τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, αντι για Τρίτη 22 Ιανουαρίου, δηλαδή με 9 ημέρες καθυστέρηση. Περισσότερο τυχεροί θα είναι οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, που θα εισπράξουν τις συντάξεις με το νέο σύστημα 1 μέρα νωρίτερα, στις 31 Ιανουαρίου. Την ίδια μέρα οι συνταξιούχοι θα δουν στον λογαριασμό τους (αν δεν υπάρξει καθυστέρηση από την ΗΔΙΚΑ) και τις νέες περικοπές στις συντάξεις του Φεβρουαρίου που υπερβαίνουν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ, ενώ οι περικοπές για τις συντάξεις Ιανουαρίου θα γίνουν σταδιακά, παράλληλα με τις τρέχουσες, κατά τους πρώτους τρεις μήνες του χρόνου.

Με δανεικά και το τελευταίο δώρο Χριστουγέννων

 Με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο και τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνά τα 1,2 εκατομμύρια πολίτες, τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν χάσει  σημαντικό μέρος των εσόδων τους, ξεκινούν και πάλι αγώνα δρόμου να εξασφαλίσουν  κονδύλια για  τις συντάξεις.

 Ανεργία, ύφεση και περικοπή μισθών προκάλεσε μόνο στο ΙΚΑ, υστέρηση εσόδων 11% (πάνω από 1 δισ. ευρώ) ενώ τα "κουρεμένα" ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους  τα ταμεία έχασαν το 70%-85% της πραγματικής τους αξίας.

 Όπως διαβεβαιώνει, μιλώντας στο protothema.gr ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος «δεν υπάρχει κίνδυνος να μην καταβληθούν οι συντάξεις και το δώρο  καθώς το ΙΚΑ έχει προς διάθεση 714.127.176 ευρώ. Όποια ανάγκη προκύψει θα καλυφθεί με ταμειακή διευκόλυνση (εσωτερικό δανεισμό) από τα ταμεία της ΔΕΗ και του επικουρικού ΙΚΑΤΕΑΜ. Η ρύθμιση χρεών έχει αποδώσει, τροφοδοτώντας το ταμείο με 90 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα από τις καθυστερούμενες οφειλές. Έτσι η χρονιά θα κλείσει με έσοδα αυξημένα κατά 300 εκ ευρώ σε σχέση με πέρυσι».

 Πάντως για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου, το ΙΚΑ κατά την προσφιλή του τακτική εισπράττει προκαταβολή από την επιχορήγηση του επόμενου χρόνου, ενώ έχει καταρτίσει και σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2013-20 (έως και 5 δισ. ευρώ μείον το προεξοφλητικό επιτόκιο), ώστε να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα την επόμενη διετία. Ακόμη αν δεν αντιστραφεί η πορεία της ύφεσης το ΙΚΑ είναι διατεθειμένο να δεχθεί την προσημείωση των ακινήτων του, προκειμένου να λάβει τραπεζικό δάνειο, πρόταση που δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη από τους τραπεζίτες καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα από τις κατασχέσεις.

 Το άλλο μεγάλο ταμείο, ο ΟΑΕΕ –σύμφωνα με την προέδρό του κ. Γεωργία Κωτίδου- δηλώνει επάρκεια πόρων για την καταβολή των συντάξεων και του δώρου έως το τέλος του χρόνου για δύο λόγους. Εισέπραξε πέρυσι κατ΄εξαίρεση και με την έγκριση της Τρόικας, μεγαλύτερη επιχορήγηση ενώ με την αποστολή σημειωμάτων και την άσκηση πίεσης στους οφειλέτες, αύξησε οριακά τα έσοδα το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

 Και μπορεί το ταμείο να κυνηγά τους οφειλέτες όμως το ίδιο δεν έχει αποπληρώσει ακόμα το εσωτερικό δάνειο ύψους 160 εκατ. ευρώ που είχε λάβει πέρυσι από τα ταμεία των βενζινοπωλών και των ξενοδόχων. Δηλαδή κηρύσσει στάση πληρωμών  ,προκειμένου να μη βρεθεί και πάλι με άδεια ταμεία .

 Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΔ, εξαιτίας του τεράστιου χρέους του ΙΚΑ προς τον Οργανισμό, ύψους 8 δισ. Ευρώ. Το ΙΚΑ παρακρατεί τα χρήματα που εισπράττει για λογαριασμό του ΟΑΕΔ, για να καλύψει τη δική του μαύρη τρύπα προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι το δημόσιο του οφείλει από επιχορηγήσεις 12 δις ευρώ, ενώ ο ΟΑΕΔ από την πλευρά του έχει περιέλθει σε δεινή θέση και δίνει αγώνα να συγκεντρώσει τα κονδύλια για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας.

 Ήδη αναζητούνται νέοι τρόποι χρηματοδότησης του Οργανισμού μέσω νέων ειδικών λογαριασμών ενώ μελετάται και το ενδεχόμενο έκδοσης ένός Ειδικού Λαχείου.

Share

You may also like

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ