Στο έλεος των δανειστών η Ελλάδα περιμένει τη δόση των 44 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

» »Unlabelled » Στο έλεος των δανειστών η Ελλάδα περιμένει τη δόση των 44 δισ.

Μόνο ελπίδες τρέφει η κυβέρνηση από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, αφού δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης στις μεγάλες διαφορές που εξακολουθούν να χωρίζουν το ΔΝΤ και τη Γερμανία για το ελληνικό χρέος.

Η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. επαφίεται σήμερα στο κατά πόσο η Κριστίν Λαγκάρντ θα υποχωρήσει από τις κόκινες γραμμές που έχει θέσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για την επικεφαλής του ΔΝΤ «κόκκινη γραμμή» είναι το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και όλοι ελπίζουν ότι θα συμβιβαστεί στο σημερινό Eurogroup σε μείωση στο 124% του ΑΕΠ ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της δόσης.

Για την Ανγκελα Μέρκελ «κόκκινη γραμμή» αποτελεί να μην είναι μεγάλο το μέγεθος της σχεδιαζόμενης μείωσης των επιτοκίων του Μνημονίου Ι που είναι από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις για τη μείωση του ελληνικού χρέους.

Οπως αναφέρουν τα Νέα, μια μεγάλη μείωση θεωρείται «παράνομη» από τη Γερμανία αφού το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα είναι -στην περίπτωση αυτή- χαμηλότερο από αυτό με το οποίο χρηματοδοτούν τη χώρα οι δανειστές.

Αυτή ήταν η κόκκινη γραμμή, εξάλλου, που οδήγησε το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σε αποτυχία και όλοι ελπίζουν ότι στη σημερινή συνεδρίαση η Γερμανία και το ΔΝΤ θα έχουν βρει μια κοινή συνισταμένη με εκατέρωθεν υποχωρήσεις.

Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα αγωνίας στους εταίρους

Από το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι το σήριαλ της ελληνικής δόσης θα τερματιστεί σήμερα αισίως και εκτιμούν ότι η παρέμβαση που έκανε η Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες μεγαλώνει τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης.

«Εάν θέλετε να πέσει η κυβέρνηση, πείτε το». Με αυτή τη δραματική φράση μεταφέρθηκε το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά προς τους εταίρους δια στόματος Γιάννη Στουρνάρα ενόψει Eurogroup, σύμφωνα με τη Real.gr.

Ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος και χθες μέχρι αργά το βράδυ είχε από το Μέγαρο Μαξίμου συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τη σημερινή συνεδρίαση, έχοντας, ωστόσο, καταστήσει σαφές προς τους συνομιλητές του πως εάν η Ελλάδα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οδηγηθεί στο απόλυτο αδιέξοδο, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει εν πολλοίς το τέλος της ευρωζώνης όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε ανοιχτή γραμμή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να συγκαλέσει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του Eurogroup και νε καθοριστούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

Η δόση σε ...δόσεις

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο που είχε αποκαλυφθεί στα ξένα ΜΜΕ ότι η δόση των 44 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Από την κυβέρνηση επιδιώκεται σε πρώτη φάση η εκταμίευση ενός ποσού περίπου 33-34 δισ. ευρώ και σαφές χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα 10 δισ. που εκκρεμούν βάση της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Από το κυβερνητικό επιτελείο για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup επενδύουν πολλά και στο μέτωπο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, χώρες οι οποίες πιέζουν για άμεση επίλυση του ελληνικού προβλήματος.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι «βρισκόμαστε κοντά σε λύση» ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει συμφωνία, γνωρίζω όμως ότι αυτό είναι εφικτό καθώς και ότι το επιθυμώ».

Ωστόσο έγινε γνωστό ότι η δίωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών το περασμένο Σάββατο δεν έλυσε τις διαφορές των δανειστών αφού σημειώθηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τα τεχνικά δεδομένα των εναλλακτικών λύσεων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους αλλά οι πολιτικές επιλογές που θα επιτρέψουν την εφαρμογή αυτών των λύσεων δεν έχουν ακόμη ευρεθεί.






Share

You may also like

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ